Bankrot výrobce Q-Cells

10.04.2012 22:02

 

Přední německý výrobce solárních panelů Q-Cells vyhlásí bankrot

Datum: 3.4.2012 16:36  |  Autor: ČTK

Německá solární firma Q-Cells po hluboké loňské ztrátě vyhlásí bankrot a stane se dosud nejvýznamnější obětí krize solárního byznysu v Německu.

Společnost dnes uvedla, že se v úterý přihlásí pod soudní ochranu před věřiteli. Bankrot někdejšího největšího světového výrobce fotovoltaických panelů je už čtvrtým pádem německé firmy v tomto sektoru za poslední měsíce. Q-Cells uvedla, že po prozkoumání alternativních plánů restrukturalizace zjistila, že jinou možnost než insolvenční řízení nemá. Vedení vyjádřilo naději, že ve spolupráci s konkurzním správcem zajistí pokračování provozu.

Q-Cells vstoupila v roce 2005 na akciový trh a stala se největším výrobcem solárních panelů na světě, v roce 2009 ji ale sesadila levná čínská konkurence. Na vrcholu byly její akcie v roce 2007 na téměř 84 eurech (asi 2080 Kč). Za poslední rok se ale jejich hodnota zhroutila o 93 procent a dnes se propadla o dalších 36 procent na 0,135 eura. Za loňský rok Q-Cells utrpěla ztrátu 845 milionů eur při tržbách zhruba jedné miliardy eur.

Odvětví produkce zařízení na solární výrobu elektřiny se loni v celosvětovém měřítku dostalo do těžkých problémů v důsledku propadu cen panelů, přebytku výrobních kapacit a poklesu masivních vládních subvencí, bez nichž je sektor neživotaschopný. V Německu v posledních měsících vyhlásili bankrot přední producenti solárních zařízení Solon, Solar Millenium a Solarhybrid. Vlnu bankrotů zažívají i producenti solárních technologií v USA v čele s nejznámějšími případy Solyndra a Evergreen Solar. Silné ztráty minulý měsíc oznámily americká First Solar a čínská Suntech.

Německá vláda dospěla k závěru, že výstavba nových solárních elektráren přerostla únosnou mez a němečtí poslanci minulý týden schválili snížení státní podpory solární elektřiny u nových projektů až o 30 procent. Krok Berlína má dál omezit boom výstavby bezkonkurenčně nejdražšího používaného energetického zdroje, dál ale zhorší problémy výrobců.

Německo i Spojené státy si od podpory solárního sektoru slibovaly, že se stanou centry nových "zelených" technologií. Pozorovatelé ale čím dál častěji konstatují, že z obřích státních subvencí pro fotovoltaiku těží vedle domácích "solárních baronů", kteří provozují fotovoltaické elektrárny, hlavně výrobci v Číně.